De Eregalerij on Tour brengt tien iconische foto’s uit de Eregalerij van de Nederlandse fotografie naar verrassende plekken in heel Nederland. De Eregalerij van de Nederlandse Fotografie is een bijzondere selectie van 99 beelden die samen het verhaal vertellen van de ontwikkeling van de Nederlandse fotografie van 1842 tot nu.

Tien beelden van de Eregalerij reizen nu het land door met het project Eregalerij on Tour van 22 mei tot en met 5 oktober. De foto’s komen op allerlei bijzondere locaties te hangen, zoals een voetbalclub in Gouda, een cultuurhuis in Heerlen en Klooster Oude Noorden! Deze foto’s roepen herinneringen op, zetten gesprekken in gang en brengen persoonlijke verhalen naar boven van mensen die zich in de beelden herkennen. Want foto’s zijn meer dan alleen beelden. Ze vertellen verhalen.

Het Nederlands Fotomuseum nodigt bezoekers uit om hun persoonlijke verhaal te delen. Op die manier krijgt deze iconische beelden een nieuwe laag van betekenis – jouw perspectief, jouw herinnering, jouw stem. De verhalen over de foto’s worden verzameld en zorgen ervoor dat de beelden weer een nieuwe betekenislaag krijgen.

Stacii Samidin – Societies, Document Nederland

Deze foto bevraagt het cliché van jongemannen die gaan stappen. Stacii Samidin noemt het zelf ‘herprogrammering. Hij wil stereotypen doorbreken zodat echte mensen zichtbaar worden, zoals de vier in hun cabrio op deze foto. Deze foto is onderdeel van een fotoserie gemaakt in opdracht van het Rijksmuseum in 2018.

Samidin, die is opgegroeid in Rotterdam, reist naar steden overal ter wereld en zoekt de ‘moeilijke’ buurten op. Zijn foto’s gunnen vaak een intieme blik op gemeenschappen waarvan de meesten mensen het bestaan niet eens vermoeden. Hij neemt de moeite om mensen eerst te leren kennen en hun vertrouwen te winnen voordat hij mensen portretteert. Deze indrukwekkende foto is opgenomen in de Eregalerij vanwege de maatschappelijke impact en vormen van het verbreden van het collectieve beeld van de samenleving.

Maria Toby, Agniesebuurt, Rotterdam 1980

Maria Toby woonde in Rotterdam Noord en maakte graag foto’s van haar buurt. De huizen waren klein, de gezinnen groot, dus trof men elkaar buiten. De mensen waren gemakkelijk, voordeuren bleven open en kinderen konden overal naar binnen lopen. Toby wilde laten zien hoe ontspannen mensen uit verschillende culturen konden samenleven. De wijk stond op het punt gesloopt te worden voor de stadsvernieuwing. Toby’s foto’s werden dan ook een belangrijk historisch document.

Zelf iets organiseren?

Wil je zelf iets organiseren in het Klooster Oude Noorden? Heb je een idee waar je over van gedachten wilt wisselen? Wil je weten of je ruimten gratis kan gebruiken als je zelf iets voor de wijk organiseert? Heb je al een bewonersinitiatief ingediend bij de gebiedscommissie Noord of Opzoomeren en zoek je nog een plek om het uit te voeren?